In deze blogpost ga ik kort in op een paar specifieke mogelijkheden om meer e-mailadressen te verzamelen voor een groter bereik. E-mailadressen verzamelen is een essentieel onderdeel van jouw e-mail marketingactiviteiten. Als je niet continu je bestand probeert te vergroten, dan zal je bestand uiteindelijk alleen maar kleiner worden.

Zonder actie krimpen e-mailbestanden

Waarom is het zo belangrijk om tijd en moeite te steken in het verzamelen van e-mailadressen? Door afmeldingen en bounces neemt jouw e-mailbestand altijd af. Het feit dat mensen op een gegeven moment uitgekeken zijn op jouw e-mailcommunicatie is onherroepelijk. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat jouw aanbod niet meer interessant is, of omdat de ontvanger inmiddels in een andere relatie met jou als verzender heeft.

Een andere wetmatigheid: e-mailadressen zijn niet tot in den eeuwigheid te benaderen of te bereiken. Contactpersonen wisselen van baan en hun e-mailadres wordt ‘gesloten’, om maar eens een voorbeeld te noemen. Als je geen actie onderneemt om dit verlies op te vangen, krimpt je bestand. Daarom in dit blog drie praktische tips om je bestand te vergroten. Deze en nog 22 andere tips vind je terug in ons white paper ‘Bereik vergroten en e-mailadressen verzamelen

Tip 1: Zorg voor een kort inschrijfformulier

Keep It Simple, Stupid (KISS) is een veel gebruikte methode in marketing. Dit geldt ook voor het inschrijfformulier op je website. Vraag alleen de meest noodzakelijke informatie uit. Je kunt je ontvangers altijd nog de mogelijkheid bieden om in een later stadium hun gegevens aan te vullen. Een veelgemaakte fout is een inschrijfformulier met te veel velden. Dit schrikt mensen af. Ieder extra veld zorgt voor een verlaging van het aantal aanmeldingen. In dit marketingartikel over formulieren lees je hier alles over.

Spotler nieuwsbrief inschrijfformulier

Het aanmeldformulier op www.spotler.nl/nieuwsbrief: we vragen alleen naar je voornaam en e-mailadres.

Tip 2: Zet een pop-up in

Over pop-ups wordt vaak gezegd: “die zijn irritant, dat kan nooit werken.” Niets is minder waar. Een aantal van onze klanten zetten zeer succesvol een pop-up in. Zo heeft Genootschap Onze Taal na het plaatsen van een pop-up in 3 maanden tijd het aantal nieuwsbrief abonnees met 20.000 zien groeien. Uit onderzoek van Experian (Email Marketing Study) blijkt dat het Amerikaanse Sport Chalet (inmiddels overgenomen door Eastern Mountain Sports) 84% meer valide adressen ‘scoorde’ dankzij de pop-up die zij plaatsten. Verder bleek dat er 65% minder bounces terugkwamen.

Tip 3: Gebruik je social media accounts

Veel bedrijven hebben inmiddels dagelijks contact met hun klanten en volgers via social media. Heb je een groot bereik met Facebook, Twitter of LinkedIn? Gebruik dat bereik dan om e-mailadressen te verzamelen. Bijvoorbeeld door mensen aan te moedigen zich nog snel aan te melden als je van plan bent later die dag een nieuwsbrief te versturen. Bij Facebook kun je zelfs een aanmeldformulier integreren in je bedrijfspagina. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om via betaalde advertenties zorgvuldig samengestelde doelgroepen te benaderen. In die advertenties nodig je hen uit zich in te schrijven voor jouw nieuwsbrief.

White paper ‘Bereik vergroten en e-mailadressen verzamelen’

Naast bovenstaande drie tips voor het verzamelen van e-mailadressen hebben we in het e-mail marketing white paper ’bereik vergroten en e-mailadressen verzamelen’ nog 24 tips voor je in petto. Download dit document.