Ook af en toe zo inspiratieloos voor nieuwsbriefcontent? Je bent niet de enige hoor. Wij krijgen regelmatig de vraag van online marketeers en communicatieprofessionals of we ideeën hebben voor hun nieuwsbrief. Speciaal voor hen hebben we in dit blog -in willekeurige volgorde- 5 tips verzameld om inspiratie op te doen voor de content in hun nieuwsbrief.

Tip 1: houd je concurrenten in de gaten

Je concurrenten zullen net zoals jou een nieuwsbrief versturen en content schrijven en verspreiden. Waarom laat je je niet inspireren door hen? Zij spreken dezelfde of een vergelijkbare doelgroep aan en zullen dus ongetwijfeld interessante onderwerpen brengen. Onderwerpen waar je zelf misschien nog niet had gedacht. Als je je abonneert op hun nieuwsbrieven, dan krijg je vast ideeën hoe je dat zelf beter kunt doen.

Tip 2: bekijk blogs, vakbladen, experts en andere media

Laat je inspireren door wat vakbladen en relevante blogs iedere maand te bieden hebben aan informatie, ontwikkelingen, actualiteiten en nieuws. Kijk hoe je dat kunt gebruiken en omschrijven voor je ontvangers. Ook de brancheorganisatie waarvan je lid bent, kun je gebruiken als informatiebron. Of wat te denken van informatie van je leveranciers en experts in de markt. Zij bezitten ook een schat aan waardevolle kennis en content die je kunt gebruiken. Maar misschien is er een TV-serie of een film die aansluit bij wat je doet. Wat we eigenlijk willen zeggen is; houd je oren en ogen open en zet je voelsprieten in werking, dan komen de ideeën vanzelf.

Tip 3: vraag je collega’s om hulp

Je staat er niet alleen voor. Samen met je collega’s werk je aan de groei van je organisatie. En juist de collega’s die dagelijks in contact zijn met klanten of je doelgroep zullen vanuit die ervaring ideeën genoeg hebben om je nieuwsbrief te vullen. Wellicht is het een idee om een redactie samen te stellen met mensen van verschillende afdelingen waarmee je één keer per maand vergadert en brainstormt over de nieuwsbrief en je e-mailcommunicatie.

Tip 4: vraag je nieuwsbriefabonnees

Niemand weet beter wat ze in je nieuwsbrief willen lezen dan de ontvangers zelf (je klanten, prospects, relaties, leden etc.). Om inspiratie op te doen, kun je onderzoek doen onder je ontvangers. Welke onderwerpen sprak hen in het verleden aan en wat missen ze nu? Je kunt mensen interviewen (kwalitatief onderzoek) of via een survey (kwantitatief onderzoek) bevragen. Of je kunt ze betrekken bij het tot stand laten komen van je nieuwsbrief.

Tip 5: haak in op ‘events’

Met events bedoelen we in dit geval jaarlijkse gebeurtenissen waarop je kunt inhaken met je nieuwsbrief. Denk aan Valentijnsdag, Carnaval, Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Moederdag, Pinksteren, Vaderdag, Halloween, Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw, de jaargetijden, vakanties, sportevents zoals de Olympische Spelen of het WK of EK voetbal en wellicht ook feestdagen van verschillende geloven als je doelgroep hier op aansluit.

Onderwerpen die het altijd goed doen in een nieuwsbrief

Voordat we je nog een laatste algemene tip geven, geven we ook nog graag een lijstje met onderwerpen mee waarvan wij weten dat ze het altijd goed doen:

 • Tips & Tricks
 • Handleidingen en kennisdocumenten
 • Overzichten en samenvattingen
 • Onderzoeken
 • Lijstjes
 • Infographics
 • Video’s
 • Prijsvragen en wedstrijden

Wees relevant voor je doelgroep en verbeter je resultaten

Met alleen een mooi, strak design kom je er niet. Content is en blijft king! Want als de copy totaal niet aansluit, bereik je uiteindelijk nog steeds niets. Stel jezelf daarom bij ieder artikel of nieuwsitem de vraag: kunnen mijn ontvangers of kan mijn doelgroep iets met deze informatie? Helpen wij ze verder, past de content bij hen en levert het hen iets op?

Probeer niet alleen in één nieuwsbrief relevant te zijn, maar doe dit in al je e-mailcommunicatie. De aandacht van een ontvanger kan snel verslappen na een tegenvallende nieuwsbrief. Dus spreek je lezers op hun interesses aan. Hierdoor heb je meer kans dat ze:

 • reageren op acties
 • ingaan op contactmomenten
 • frequenter de nieuwsbrief lezen
 • overgaan tot aankoop
 • mond-tot-mond reclame toepassen
 • artikelen delen met zijn of haar social media-netwerk

Voorkom dat je nieuwsbrief alleen maar verstuurt om het versturen. Wees relevant en je lezers zullen popelen om je nieuwsbrief te lezen!