In een steeds meer gefragmenteerd rakend medialandschap en een veranderend consumenten­gedrag is een klant­centrale aanpak geen overbodige luxe. Een integrale aanpak staat of valt met een goede samenwerking tussen marketing en sales. Dit is een van de conclusies uit het B2B Marketing Trendrapport 2019. Hendrik Westerhuis (Content Marketeer bij Spotler) geeft een blik op deze ontwikkeling. Hij vertelt waar je rekening mee moet houden om prospects en klanten optimaal te bedienen.

Trendrapport gratis downloaden

Lees alle interviews, conclusies en learnings in het volledige rapport.

B2B Trendrapport 2019

“Het maken van een goede business case voor content marketing lukt anno 2019 alleen als B2B-marketeers de samenwerking met sales opzoeken. Alleen zo weet je wat er in de markt speelt en met welke content je Marketing Qualified Leads scoort.”

– Hendrik Westerhuis

Betere integratie met sales wordt steeds belangrijker

De moderne B2B-marketeer wil zijn content verbeteren, meer doen met alle data en beter samenwerken met sales. In 2018 vond slechts 11% van de B2B-marketeers de samenwerking met sales belangrijk. Dit jaar ziet 26% hierin een uitdaging.

Hoe kan de integratie er uit zien?

In het B2B Marketing Trendrapport gaan experts op deze vraag in.

Expert Ellis van der Slikke van SecondFloor ziet graag een samensmelting van de afdelingen marketing en sales in één fysieke ruimte. Zij geeft aan: ‘Een eerste stap is om sales en marketing op dezelfde afdeling te plaatsen. Dat is goed voor de korte lijnen.

Verder is het van belang om goede afspraken te maken over het registreren van klantgegevens in één centraal systeem. Dit maakt het mogelijk om goede data op te bouwen waar zowel sales als marketing mee uit de voeten kunnen.’

Expert Antal de Waij van Engagement Media vindt samenwerking van beide afdelingen meer dan logisch. Hij vindt één centrale klantbenadering de manier. Hij zegt hierover: ‘Ik denk dat deze tijdgeest vraagt om een klantcentrale aanpak en dat de discussie tussen marketing-sales beslecht moet worden. Wij werken bijvoorbeeld niet meer in termen van marketing en sales, maar op basis van activiteiten van de klantreis van onze klanten. Activiteiten zijn opgesplitst in Awareness en Oriëntatie van klanten, Onboarding van klanten en Retentie van klanten.

Alle sales- en marketingactiviteiten worden dus ingericht op basis van de customer journey en dat doet marketing en sales eigenlijk goed samenwerken. Je hebt uiteindelijk hetzelfde doel, klanten helpen!’

“Pak de samenwerking met sales niet direct grootschalig aan, maar begin klein. Vorm met een aantal marketing- en salescollega’s per project een klein team en werk in dit team een plan uit waarmee je de markt op kan om klanten te interesseren voor je business. Zo’n aanpak werkt in de praktijk heel goed.”

– Hendrik Westerhuis

B2B Marketing Trendrapport gratis downloaden

Het B2B Marketing Trendrapport is de uitwerking van onderzoek dat door SRM Opleidingen en Spotler is uitgevoerd onder B2B-marketeers in Nederland. Er is gekozen voor een aanpak waarbij de uitkomsten van kwantitatief onderzoek (359 respondenten) input vormen voor een kwalitatief onderzoek (4 experts).

De B2B-marketeers die het kwantitatieve onderzoek hebben ingevuld zijn o.a. werkzaam voor ING, Centric, Koning & Hartman, DPD Pakketservice, PGGM, Randstad, Tele2, Jaarbeurs en TMG.

Voor het kwalitatieve onderzoek zijn 4 experts geïnterviewd: Rik ten Wolde (AFAS Software), Jordi Damen (Leadrs), Ellis van der Slikke (SecondFloor) en Antal de Waij (Engagement Media).

B2B blog kpi

Bekijk ook het blog:
Het genereren van MQL’s is de belangrijkste KPI voor B2B-marketeers

De B2B-marketeer staat in 2019 voor de uitdaging om meer MQL’s te scoren. Expert Ellis van der Slikke van SecondFloor geeft een blik op deze ontwikkeling.

Lees het blog