In de eerste negen maanden van 2017 geven Nederlanders 15,7 miljard euro uit online. Daarmee stijgen de online bestedingen met 14% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor van Thuiswinkel.org. De verwachting is dat de totale online omzet dit jaar op 22,7 miljard euro uitkomt.

Sterk derde en vierde kwartaal

Over 2017 groeide de omzet met 14%. Maar wanneer we het derde kwartaal tegen dat van vorig jaar afzetten, zien we een groei van maar liefst 22%. Opvallend is dat productaankopen zoals kleding, speelgoed en electronica harder groeien dan diensten zoals pakketreizen en eventtickets. Van de online bestedingen gaat namelijk 62% uit naar de aankoop van producten en 38% naar diensten. Ook het vooruitzicht voor het vierde kwartaal is rooskleurig voor webshops: de bestedingen worden op 7 miljard euro geschat.

Online markt blijft groeien

Met een verwachte online omzet van ruim 22 miljoen, mogen we stellen dat het aandeel van online shoppen steeds groter wordt. Op basis van bestedingen in Nederland neemt de online markt inmiddels 23% van het totaal voor zijn rekening.

Alle productsegmenten laten groei zien, behalve het Telecom segment. Deze daling is te wijten aan de BKR-registratie die sinds 1 mei 2017 van toepassing is op de aanschaf van een telefoonabonnement inclusief een toestel met de waarde van minimaal 250 euro. De positieve cijfers die de overige segmenten laten zien, krijgen een extra boost door overgewaaide online feestdagen als Singles Day en Black Friday.