Hieronder presenteren we drie mooie campagnes van Kees Smit Tuinmeubelen, Atkins en Prescan. De opzet en uitvoer van de campagnes zijn in handen van Adwise. Adwise is een fullservice internetmarketingbureau en dit bureau gebruikt Spotler ter ondersteuning van hun multichannel- en multistepcampagnes. Dat geldt ook voor de cases met Kees Smit Tuinmeubelen, Atkins en Prescan. Adwise is een partner van Spotler.

1. Een reviewcampagne voor Kees Smit Tuinmeubelen

Kees Smit Tuinmeubelen wilde graag grip krijgen op het zogenaamde ROPO-effect. Deze afkorting staat voor Research Online Purchase Offline. Zodra klanten de winkels van Kees Smit bezoeken, hebben ze zich -zoals veel consumenten- al online georiënteerd. De vraag van Kees Smit was dan ook: welk online zoekgedrag leidt tot welke -offline- winkelaankoop? Via een uitgekiende reviewcampagne kreeg Kees Smit inzicht in dit ROPO-effect.

Opzet campagne

Klanten die in de winkels van Kees Smit een tuinmeubelset kopen, worden bij de kassa gevraagd enkele gegevens achter te laten. Vanaf dat moment start de reviewcampagne die uit zeven stappen bestaat:

 • Stap 1: Registratie via het kassasysteem
 • Stap 2: Inladen gegevens in Spotler
 • Stap 3: Ontvangen reviewverzoek
 • Stap 4: Klant klikt op CTA tevreden of ontevreden
 • Stap 5: Klik gaat via een tussenpagina naar reviewsite of feedbackpagina
 • Stap 6: Koppeling websitebezoek aan offline koop
 • Stap 7: Analyse verrijkte data

Het reviewverzoek ziet er als volgt uit:

Zeven dagen na aankoop ontvangt de klant per mail een reviewverzoek. Een klant klikt op de CTA tevreden of niet tevreden. Via een tussenpagina op de website van Kees Smit worden klanten doorgestuurd naar de review- of feedbackpagina. Op deze tussenpagina is Google Analytics actief. Hierdoor is de aankoop te relateren aan een eerder websitebezoek. Op deze wijze krijgt Kees Smit inzicht in het ROPO-effect.

In deze reviewcampagne speelt Spotler een belangrijke rol. Het reviewverzoek en het feedbackformulier voor ontevreden klanten worden verzorgd door Spotler. Zodra een feedbackformulier is ingevuld, verzendt Spotler volledig automatisch een e-mailnotificatie naar de klantenservice van Kees Smit.

Succes van de campagne

Adwise heeft een slimme oplossing bedacht om het ROPO-effect inzichtelijk te maken. Het resultaat van de campagne is fantastisch. Met de gebruikte methode heeft Adwise aan Kees Smit laten zien dat sommige online activiteiten wel twee tot drie keer zoveel opleveren.

2. Een multichannelcampagne voor Atkins

Atkins presenteert zichzelf als een speciality foodbrand en wil een autoriteit worden van een koolhydraatarme leefstijl. Om deze doelstelling te bereiken heeft Adwise voor Atkins een bijzondere multichannelcampagne opgezet. En niet zonder resultaat. Atkins werft maandelijks meer dan 600 nieuwe deelnemers voor het begeleidingstraject van het Atkins Low Carb Dieet.

Opzet campagne

De volledige campagne bestaat uit: targeting op specifieke zoekopdrachten via Google, inzet van de website atkins.com en de profielomgeving Mijn Atkins, een koppeling van deze persoonlijke profielen aan een e-mailcampagne ter ondersteuning van het begeleidingstraject en een retargeting campagne op Facebook en via Google AdWords. De campagne bestaat uit de volgende zeven stappen:

 • Stap 1: Aanmeldingen op atkins.com genereren o.a. via Google
 • Stap 2: Via bevestigingsmail persoonlijk profiel aanmaken op Mijn Atkins: start begeleiding
 • Stap 3: Ontvangen van maximaal 12 inspiratie- en motivatiemailings: fase 1 begeleidingstraject
 • Stap 4: Ontvangen van 2 motivatiemailings voor ‘doorgaand gewichtsverlies’: fase 2 begeleidingstraject
 • Stap 5: Ontvangen van 2 inspiratiemailings om streefgewicht te bereiken: afronding begeleiding
 • Stap 6: Ontvangen felicitatiemail voor bereiken streefgewicht
 • Stap 7: Ontvangen survey

Voorbeeld van een inspiratiemail:

Atkins biedt tools om je BMI te berekenen en je koolhydraten te tellen. Op deze tools wordt veel gezocht. Atkins genereert via deze organische zoekresultaten veel webtraffic. Op atkins.com kunnen belangstellenden vervolgens geheel gratis het begeleidingstraject aanvragen voor het Atkins Low Carb Dieet.

Via o.a. het klikgedrag vanuit het begeleidingstraject verzamelt Atkins veel data. Met deze informatie worden de deelnemers onderverdeeld in doelgroepen. Met de verzamelde data worden relevante retargeting campagnes gestart op Facebook en via Google AdWords. Met de data is het mogelijk om op productniveau advertenties aan te bieden aan eerdere webbezoekers.

Succes van de campagne

E-mail marketing automation is voor Atkins een enorm succes. Spotler wordt door Atkins ingezet voor de e-mail marketingactiviteiten voor landen over de hele wereld. In vijf jaar tijd is de internationale database gegroeid naar 1,1 miljoen contacten. In elk land zijn er meerdere campagnes actief en deze zijn geoptimaliseerd voor de plaatselijke markt.

3. Een multistepcampagne voor Prescan

Ondanks dat velen onder ons gezondheid het meest kostbare bezit vinden, ondervinden wij toch enige schroom om direct een afspraak te maken voor een vrijblijvend gezondheidsconsult bij Prescan. Deze drempel wilde Prescan graag verlagen. Een slimme multistepcampagne kreeg het voor elkaar.

Opzet campagne

De campagne kende de volgende stappen:

 • Stap 1: Aanvragen e-book via advertorial in de app van de Telegraaf
 • Stap 2: Ontvangen mailing met downloadlink naar e-book
 • Stap 3: Vervolgcampagne na downloaden e-book: mailing met uitnodiging voor zelftest
 • Stap 4: Ontvangen mailing met uitslag zelftest
 • Stap 5: Vervolgcampagne na doorklikken in mailing uitslag zelftest: video over Prescan en uitnodiging voor gratis consult

De advertorial in de Telegraaf zag er als volgt uit:

Alle belangstellenden die via de advertorial in de Telegraaf-app doorklikken, ontvangen een mail met de call-to-action Download het e-book. Alleen de belangstellenden die op deze CTA klikken, ontvangen ook daadwerkelijk het e-book met tips om de risico’s op hart- en vaatziekten te verlagen. Prescan stuurt hooguit één herinneringsmail. Blijft een klik achterwege dan stopt de campagne.

Als je het e-book downloadt, ontvang je een aantal dagen later een uitnodiging voor een zelftest. Een ingevulde zelftest wordt direct opgevolgd door een mailing met de uitslag over je persoonlijke gezondheidssituatie. Na de zelftest volgt nog één stap in de campagne. Alleen belangstellenden die én het e-book hebben gedownload én die klikken vanuit de zelftestmail, ontvangen een mail met een video over een dag bij Prescan plus een uitnodiging voor een vrijblijvend consult.

Succes van de campagne

Spotler vervult in deze campagne heel duidelijk de rol van belangstellendenregistratie. Belangstelling die wordt gemeten vanuit het klikgedrag. Hoe verder in de campagne hoe waardevoller de prospect. En om de conversie naar een consultafspraak te vergroten, ontvangen alleen deze waardevolle prospects een uitnodiging.