Als je de trends in marketing automation en e-mail marketing een beetje volgt, dan weet je ongetwijfeld welke kant het op gaat: de marketing binnen dit vakgebied richt zich steeds meer op gepersonaliseerd klant- en prospectcontact. Zo uiten veel marketeers de wens om verschillende databronnen binnen een Data Management Platform of een Customer Data Platform te integreren en zie je dat moderne mailings steeds meer de vorm krijgen van een mini-website. Kortom, wat kun je dit jaar verwachten in e-mail marketing automation?

De opmars van Data Platforms zet door

Marketeers weten wel waarom bepaalde campagnes goed scoren. Denk maar eens aan een verjaardagscampagne. De mails in zo’n campagne sluiten altijd perfect aan op de persoonlijke kenmerken van de ontvanger en de boodschap past heel goed bij het moment van versturen. Dat effect willen marketeers ook heel graag voor andere campagnes bereiken, maar daarvoor zijn gerichte en persoonlijke gegevens nodig.

Toch blijft het opvallend dat de meest favoriete toepassing in de e-mail marketing automation niet de goed scorende verjaardagscampagne is, maar de ‘minder datagedreven’ productnieuwsbrief en actiemail. Uit het E-commerce Marketing Trendrapport van vorig jaar:

Uit het E-commerce Marketing Trendrapport 2019.

Ondanks dat marketeers weten dat een persoonlijke benadering goed werkt, zijn gepersonaliseerde e-mailcampagnes op basis van gedrag en data nog geen gemeengoed. Een e-mailcampagne gericht aan een grote groep lijkt toch eenvoudiger dan een gepersonaliseerde boodschap aan één enkel persoon. Maar hier is een kentering in te bespeuren. Een belangrijke trend voor 2020 blijkt namelijk de opmars van Data Platforms te zijn. Uit een artikel van Emerce over digitale trends:

‘De behoefte aan middelen om maximaal tegemoet te komen aan de klant (…) groeit. De grote vraagstukken in dit verband: wie is die klant nu eigenlijk precies en wat zijn zijn behoeften? Customer data platforms maken het inzichtelijk en zijn aan een stevige opmars bezig.’

De inzet van een Data Management Platform of een Customer Data Platform maakt het eenvoudiger om die gewenste gepersonaliseerde campagnes in te richten.

Wat doen Data Management Platforms en Customer Data Platforms?

Met een Data Platform kun je klant- en prospectdata uit verschillende bronnen namelijk bundelen in één platform. En als je alles op één plek hebt, dan kun je data ook veel gerichter inzetten.

Welke voordelen biedt zo’n platform voor je geautomatiseerde e-mailcampagnes?

En met ‘data gerichter inzetten’ wordt onder andere bedoeld ‘data gerichter inzetten voor e-mailcampagnes’. Op die manier kun je het positieve effect van zo’n verjaardagscampagne ook voor andere campagnes voor elkaar krijgen. Kijk maar eens naar het voorbeeld van Dille & Kamille:

Dille & Kamille kan via Datatrics en de ondersteunende diensten van XSARUS data heel gericht inzetten in haar e-mailcampagnes. Zo werden voor een speciale Sinterklaas- en Kerstactie belangstellenden onder andere ingedeeld in de segmenten Speelgoed, Cadeaus en Bakspullen & Recepten.

Bezoekers op de website die veel belangstelling hadden voor een bepaald segment ontvingen mailings met informatie die aansloot op dat specifieke segment. Uiteraard is de Sinterklaas- en Kerstactie niet de enige actie die Dille & Kamille heeft ingezet, maar de gerichtere e-mailcampagnes leverden een uplift op van 13,7% in opbrengsten en uplift van 12,6% in bezoekers aan de winkelpagina’s.

Mailings beginnen steeds meer op websites te lijken

Een tweede trend in e-mail marketing automation heeft te maken met een verdere professionalisering van de individuele mailings binnen campagnes. Mailings beginnen steeds meer op websites te lijken. Ga maar eens op zoek naar de eisen aan een goede website. Je komt dan al snel de volgende termen tegen: een goed en functioneel design, duidelijk voor wat betreft het doel (kopen, informeren, aanvragen etc.), mogelijkheid om te reageren, geschikt voor alle apparaten, gebruiksvriendelijke navigatie, heldere buttons en toegespitst op de wensen van de bezoekers. (bron Échtonline en Brandnewjourney).

Met één blik in je inbox zie je dat de huidige mailings ook voldoen aan deze eisen. Om er eentje af te beelden:

De mail van de Staatsloterij is gepersonaliseerd, is prima te lezen op een smartphone, heeft heldere buttons en het doel van de mail is zonneklaar. De copy maakt duidelijk wat je moet doen om kans te maken op 100 extra Staatsloten en er zit nog een leuke animated gif in: ogen die bewegen over het bord met de aanbieding.

Ondertussen kijken we niet meer op van zo’n mail, maar elke marketeer weet dat je redelijk wat skills in huis moet hebben om ze te maken. Er zit immers een hele campagne achter met mooie landingspagina’s, aanmeldformulieren, koppelingen met persoonlijke pagina’s en verschillende opvolgmails. Toch gaan we ervan uit dat dit allemaal in orde is. Uit een artikel op Frankwatching:

‘In 2020 moeten we er vooral op letten dat de consument de e-mail niet verlaat en dat de e-mail de betrokkenheid bevordert. In de e-mail doe je aankopen, ín de e-mail geef je je mening, etc. Je e-mail is als het ware jouw mini-website.’

Je leest niet voor niets dat de functie-invulling van marketeers aan het verschuiven is. Om tegemoet te komen aan de wens naar gepersonaliseerde marketing wordt van marketeers verwacht dat ze behoorlijk veel kennis in huis hebben van geautomatiseerde campagnes. En als je alle data op één plek kunt beheren dan wordt die taak overzichtelijker. Het is ook om die reden dat Data Platforms in 2020 populair zijn.

Hulp nodig bij je e-mail marketing automation?

Spotler wenst elke marketeer in 2020 mooie en goed scorende campagnes toe. En als je hulp nodig hebt bij de inrichting van je campagnes, neem dan eens contact met ons op. Spotler heeft met veel marketingbureaus een strategisch partnerschap, wij bieden veel koppelingsmogelijkheden met uiteenlopende systemen en we hebben 70 campagnespecialisten in dienst.

Spotler is te bereiken op 088 – 103 09 00 of via contact@spotler.nl.