Hoe start je met e-mail marketing als je nog in de digitale kinderschoenen staat? Een mooie vraag die onze klant Candid Group bezighield en die uitmondde in een barterdeal, vier interviewsessies, zeven blogartikelen op Frank.News en in een fantastisch white paper E-mail Marketing voor Beginners. Een white paper dat niet geschreven is door ons, maar door de klant. En dat is weer eens iets anders.

Levert e-mail marketing wel wat op?

De interviewsessies werden gehouden op ons kantoor in Zoetermeer. Ik werd daar onderworpen aan een spervuur van vragen door Bas Hakker: journalist, redacteur en medewerker van Frank.News. En zijn eerste vraag aan mij was een terechte en veel gestelde vraag: levert e-mail marketing wel wat op?

En voor ik antwoord kon geven, gaf Bas zelf al een voorzet: Cor Hospes. Een bekende naam in content marketing en storytelling. Cor had ooit uitgelegd dat social media te vergelijken is als bouwen op gehuurd land. En dat doe je liever niet. Je wilt bouwen op eigen grond. Met e-mail had je die garantie. Het was een mooi middel om publiek aan je te binden. Je was niet overgeleverd aan de grillen van Facebook, Twitter of Instagram.

Dat Bas Hakker met zo’n opmerking kwam, was ergens wel te verwachten. De Candid Group – waar Frank.News een onderdeel van is – is een platform waarop verschillende specialisten in media, techniek, creatie en content samenkomen. Geheel onbekend met de online wereld was Bas natuurlijk niet. Toch heb ik hem maar wat cijfers over e-mail marketing gegeven.

Uit het Nationaal E-mail Onderzoek 2019:

E-mail is inderdaad geen Facebook of WhatsApp. We gebruiken e-mail, social media en instant messaging platforms op verschillende manieren. In e-mail hebben we veel vertrouwen als het om onze privacy gaat en e-mail is ons voorkeurskanaal als het gaat over het ontvangen van serviceberichten en reclameboodschappen.

Daarnaast schaft 73% van de Nederlanders wel eens iets aan via een e-mailnieuwsbrief en ook transactiemails en verjaardagmails zijn populair om te krijgen. Verder leest gemiddeld 54% van alle Nederlanders zijn mails op een smartphone en heeft 88% van de Nederlanders zich het afgelopen jaar voor minimaal één nieuwsbrief ingeschreven.

Bas concludeert dan ook: ‘Je kunt dus zeggen dat e-mail werkt. Het Nationaal E-mail Onderzoek maakt dat wel duidelijk.’

Wat komt er kijken bij een goede start met e‑mail marketing?

Je zou kunnen denken dat e-mail marketing start met het maken van je eerste mailing. Zoiets lijkt ergens logisch, maar is het niet. Ook Bas Hakker liet zich graag uitleggen dat e-mail marketing start met een adressenbestand. Heel simpel: als je geen legitieme e-mailadressen hebt, dan kun je nog zulke mooie mails maken maar dan heb je niemand om ze naartoe te sturen.

En aandacht besteden aan je adressenbestand is ook om de volgende reden belangrijk (een citaat uit een onderzoek van Marketing Sherpa):

‘Email marketing databases slinken van nature met ongeveer 22.5% per jaar’

Dit getal varieert in elk onderzoek een klein beetje, maar schommelt altijd rond de 20%. En dat is veel. Als je in januari start met een database van 10.000 adressen dan heb je daar in december nog zo’n 8.000 van over. Enigszins gechargeerd: doe je niets aan het werven van nieuwe adressen of het tegengaan van afmelders, dan loopt je bestand terug van 10.000, naar 8.000, naar 6.400, naar 5.120 en zit je in zo’n drie jaar tijd op de helft van je bestand.

Je adressenbestand moet dus bestaan uit legitiem verkregen adressen en je moet aandacht hebben voor het natuurlijk verloop van je adressenbestand. Besteed aandacht aan je afmelders en zorg voor bestandsgroei. Ben je benieuwd hoe je dat aanpakt, download dan het white paper van Frank.News.

Ben je nieuw in e-mail marketing? Sta je nog in de digitale kinderschoenen?

Lees onze eigen achtergrondinformatie Starten met e-mail marketing of lees het e-mail-marketing-reisverslag van Bas Hakker. Hij stelt alle beginnersvragen over e-mail marketing en heeft de antwoorden op geheel eigen wijze -met zeer vlotte pen- uitgewerkt in een mooi white paper. Benieuwd?

Hoe maak je je eerste mailing?

Zodra je een legitieme database hebt, is het tijd voor je eerste mailing. En de vraag die we dan vaak ontvangen, is: hoeveel technische bagage heb ik nodig om een mooie mailing te maken? Om mijzelf te citeren in het white paper van Bas: ‘Je hebt niet veel technische bagage nodig. Al onze klanten krijgen bij de start een producttraining en dan leer je werken met de software. Hoe maak je een doelgroep, hoe zorg je ervoor dat je bericht goed staat, welke landingspagina’s richt je in en welke formulieren zet je in? Op al deze vragen krijg je een helder antwoord.’

‘Daarnaast hebben we een uitgebreid kenniscentrum en een supportafdeling die onze klanten altijd direct te woord staan als ze wel een technische vraag hebben waar ze niet wijs uit worden.’

E-mail marketing is prima te doen. Ook voor beginnelingen als Frank.News.

Beyond e-mail marketing: datavergelijking en segmentering

Als een campagne eenmaal staat, je hebt aandacht voor je adressenbestand, content gemaakt en waar nodig bijgestuurd, wordt het tijd om de volgende stap te zetten. Bij Frank.News zijn ze nu op dit punt aangekomen.

Ik heb Bas een voorbeeld gegeven van Babboe Bakfietsen: ‘Babboe organiseert experiencedagen. Het is handig om die events te koppelen aan je nieuwsbrieven. Denk aan een advertentie voor de experiencedag op bijvoorbeeld Marktplaats die je koppelt aan je website. Belangstellenden klikken in de advertentie op een button die uitkomt op de website van Babboe waarop een formulier staat die je weer koppelt aan je Spotler-account. Zo krijgen belangstellenden automatisch een mail met een uitnodiging voor de dag waarop ze de fiets kunnen uitproberen.’

‘Vervolgens ga je de fiets testen en dan krijg je een mailtje om de dag te evalueren. Op die manier weet Babboe Bakfietsen welke mensen binnenkomen. Dit gaat allemaal iets verder dan alleen een nieuwsbrief en veel klanten die hun eerste stappen in e-mail marketing hebben gezet, vragen ernaar.’

Meer info?

Ben je benieuwd hoe Frank.News startte met e-mail marketing? Hoe ze van vragen over de kracht van het kanaal e-mail nu onderzoeken hoe ze verschillende kanalen kunnen integreren? Download dan het fris geschreven white paper E-mail Marketing voor Beginners.