In de eerste drie maanden van 2020 daalden de online bestedingen in de e-commercesector nog met 4%. Dat was ongekend omdat onze online bestedingen de afgelopen jaren alleen maar groeicijfers lieten zien. De daling in het eerste kwartaal van 2020 was volledig toe te schrijven aan de terugloop in de online reisbranche. En dat is in Q2 niet veranderd. Toch hebben we met z’n allen online wel meer producten aangeschaft. En deze groei is dusdanig groot dat het de teruggang in de reisbranche ruimschoots compenseert. Dit alles blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor Q2 2020.

Online bestedingen stijgen in Q2 met 12% en in Q1 met 4%

Alle maatregelen om het coronavirus terug te dringen hebben de reis- en vrijetijdsbranche hard getroffen. De online bestedingen in deze branche zijn in Q2 gedecimeerd met 45%. Toch staat daar een groei in online productuitgaven tegenover van 52%. Als je alle cijfers met elkaar vergelijkt dan kom je uit op een groei van 12% voor de maanden april, mei en juni van het jaar 2020.

Betrek je daar ook de cijfers van januari, februari en maart bij, dan blijft er sprake van een stijging in de online consumentenbestedingen. Dat groeicijfer komt uiteindelijk uit op 4% ten opzichte van de cijfers uit 2019. Maar los van de cijfers, is de teneur in de e-commerce slechts gematigd positief. De klappen in de reisbranche zijn te groot voor te veel optimisme. Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, schrijft niet voor niets:

‘Het is met enigszins gemengde gevoelens dat ik je hierbij de Thuiswinkel Markt Monitor Q2 2020 presenteer. De Nederlands online retailsector heeft immers een uitdagende periode achter zich, waarin de COVID-19-uitbraak een flinke impact heeft achtergelaten. Aan de ene kant zien we een stijging in het aantal online aankopen en de online bestedingen binnen productcategorieën, maar de enorme klappen die de reis- en vrijetijdsbranches hebben opgelopen, zijn natuurlijk ongekend.’

Thuiswinkel.org heeft de volgende overzichtelijke infographic gemaakt van de cijfers in de eerste helft van 2020:

Niet alleen in de B2C ook in B2B een grotere focus op online

Een ander opvallend getal uit de Thuiswinkel Markt Monitor betreft het aantal consumenten dat online koopt: 12,4 miljoen. Dat is volgens het onderzoek 87% van alle Nederlanders ouder dan 15 jaar. Vorig jaar was dat nog 83%. In de B2C zie je niet alleen een groei in online bestedingseuro’s, maar ook een groei in het aantal consumenten dat online een product of dienst aanschaft.

Maar deze steeds grotere online focus geldt niet alleen voor de B2C. Ook in de B2B zie je dat terug. In het onlangs verschenen B2B Marketing Trendrapport 2020 komt duidelijk naar voren dat bedrijven elkaar ook steeds meer online opzoeken. In het rapport staat:

‘Begin 2020 kregen we allemaal te maken met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Voor de B2B-marketeer werden de traditionele klantevents, beurzen, congressen en face-to-face salesgesprekken nagenoeg allemaal gecanceld. De focus verschoof hierdoor vrij abrupt naar een bijna volledige online klantbeleving.’

Of je nu werkzaam bent in de B2C of in de B2B, je online zichtbaarheid wordt steeds belangrijker.

Vergroot je online marketing power

Maar hoe kun je je online zichtbaarheid nu vergroten? Spotler heeft daar voor het krachtige online marketing- en communicatiekanaal e-mail een heel duidelijk antwoord op. Als je via je mailings en je e-mailcampagnes lezers aantrekt, dan wil je graag dat deze lezers méér doen dan alleen lezen. Je wilt je online belangstelling graag vertaald zien in aanmelders voor je event, in downloaders van je document, in kopers in je webshop of in lezers op je site. Of in vaktaal: je wilt conversie.

Als je benieuwd bent hoe je je mailings en campagnes moet inrichten om die conversie te bereiken, download dan ons white paper Meer conversie via e-mail; 21 technieken voor beter scorende mails.

White paper: Meer conversie via e-mail

Voor meer conversie moet je goed nadenken over je doelgroepen, het gebruik van je inboxvelden, de opmaak van je mailings, je landingspagina’s en je formulieren. Om slechts enkele aspecten te noemen. Download het white paper Meer conversie via e-mail en je leert maar liefst 21 technieken die tot meer conversie leiden.

Meer weten?

Heb je vragen over de inrichting van converterende e-mailcampagnes? Zou je eens van gedachten willen wisselen over je eigen e-mail marketingactiviteiten? Ben je benieuwd of marketing automation bij je organisatie past? Neem geheel vrijblijvend contact op met ons verkoopadviesteam op +31 (0)88 – 103 09 00 of mail ze via [email protected]. Je kunt natuurlijk ook een online demo aanvragen of een brochure aanvragen.