Als je vraagt Wat is Scouting? dan krijg je het antwoord Scouting staat voor uitdaging! Dit kreeg een extra betekenis de laatste weken. Er waren namelijk uitdagingen zat voor Lars Vermeij, marketeer bij Scouting Nederland. Net als de meeste van zijn collega-marketeers heeft hij snel moeten schakelen. Hij stampte met zijn team van collega’s en vrijwilligers in anderhalve week een website uit de grond en informeerde hij 30.000 vrijwilligers via verschillende doelgroepgerichte e-mails. Ik sprak hem over zijn uitdagingen en kansen die zijn ontstaan door de coronacrisis.

Scouting Nederland

Scouting Nederland
Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 1.100 Scoutinggroepen in heel Nederland. Deze groepen tellen in totaal 110.000 leden, waarvan 30.000 vrijwilligers. De webshop Scoutshop.nl is een onderdeel van Scouting Nederland. Hier kunnen scouts én niet-scouts outdoor- en kampeerproducten aanschaffen. Leden vinden bij ScoutShop ook hun clubkleding. Scouting Nederland is al sinds 2015 klant van Spotler.

Kans: via het platform #ikscoutthuis een nieuw publiek bereiken

‘’Omdat onze leden niet meer fysiek samen kwamen vanwege de corona­maatregelen, ontstonden er leuke online alternatieven. Om deze alternatieven voor alle leden bereikbaar te maken besloten we deze samen te brengen op een centraal punt: het #ikscoutthuis platform.”

“In de basis was het platform bedoeld voor onze leden, maar wat bleek: er is ontzettend veel vraag naar leuke thuis­activiteiten. Ook van niet-leden. Zo trok ons platform de aandacht van diverse kranten en schreven ook RTL en de NOS over het initiatief. Hierdoor hebben we een zeer breed publiek bereikt. Hopelijk zijn die enthousiast geworden om zich volgend seizoen aan te sluiten bij Scouting.’’

Uitdaging: cashflow op gang houden

“Ons voordeel is dat we een vereniging zijn. De contributie is voor ons de belangrijkste inkomstenbron. Na de contributie komt de webwinkel als belangrijkste inkomstenbron. Gelukkig merken we veel solidariteit onder onze leden, de meerderheid speelt niet met het idee om hun lidmaatschap op te zeggen. Ieder jaar hebben we wat natuurlijk verloop en we verwachten dat het dit jaar iets zal toenemen omdat er minder nieuwe leden instromen zolang de maatregelen duren. Ledenbehoud is daarom nóg belangrijker geworden.’’

“Door constant over nieuwe initiatieven na te denken, zoals #ikscoutthuis, hopen we de leden extra waarde te bieden. Hoewel ze niet meer fysiek naar Scouting gaan, zijn ze er wel volop mee bezig.”

Kans: additionele producten pakken de hoofdrol in de webshop

‘’We zitten midden in een driejarenplan voor ScoutShop: we willen van een clubkledingshop groeien naar een outdoor-winkel. In de laatste week van maart kwam dit plan in een stroomversnelling: de verkoop van additionele producten ging door het dak. Dit dankzij e-mails met inspiratie en het platform #ikscoutthuis. Want wil je een weekend in de tuin kamperen? Dan heb een slaapzak en spullen voor een kampvuur nodig. Leden en niet-leden maakten daardoor massaal kennis met het volledige aanbod van onze webshop.’’

De rol van e-mail marketing in de crisiscommunicatie van Scouting Nederland

“E-mail speelt niet alleen een belangrijk rol in de extra verkopen via onze webshop, maar is ook het primaire kanaal binnen onze crisiscommunicatie. Via e-mail kunnen we onze vrijwilligers direct benaderen met informatie die relevant voor ze is. Een voorzitter krijgt andere informatie dan een penningmeester. In deze mails beantwoorden we altijd de vraag: wat betekent deze beslissing voor jou? Dit wordt enorm gewaardeerd.”

“Zo heeft ieder kanaal zijn eigen rol. Op de website komt veel informatie samen. Zoals een brief van de voorzitter aan alle scouts of tips aan lokale verenigingen om zo goed mogelijk door te gaan met besturen. Via e-mail zorg ik dat deze informatie onder de juiste groepen wordt verspreid. Hiervoor kiezen we juist e-mail omdat we social media hier minder geschikt voor vinden. Social media is niet dekkend qua bereik en de diversiteit van de volgers is te groot. Dat kanaal leent zich beter interactie en optimisme. Het staat vol met leuke voorbeelden die aangeven: wat kunnen we dan wel?”

Een laatste tip van Lars Vermeij

Graag sluit ik af met een tip van Lars waar ik me zeker in kan vinden: ‘’Speel in op de persoonlijke situatie van de lezer zonder dat de nadruk op de verkoop ligt. Als je niets koopt, ook goed. Maak tijd voor de creatie van goede blogs en verrijk je landingspagina’s met educatieve content en tips. Er mogen wel producten op staan, maar pas onderaan en ondergeschikt aan de inhoudelijke content. Het zal je verbazen hoeveel conversie je dat nog gaat opleveren.”