Spotler, ontwikkelaar en leverancier van e-mail marketingsoftware, lanceert vandaag de achtste editie van het Nationaal E-mail Onderzoek. Het onderzoek presenteert een compleet beeld van het Nederlandse e-mail gebruik en omgang met social media. Daarnaast laat Spotler vijf experts in online marketing aan het woord. Hun quotes lees je terug in de vijf hoofdstukken van dit onderzoek: het 50-jarig bestaan van e-mail, de wijze waarop Nederlanders e-mail gebruiken, onze voorkeuren rondom dit kanaal, ons in- en uitschrijfgedrag en hoe wij specifiek omgaan met mailings van webshops.

De Nederlandse communicatie via e-mail en social

Het Nationaal E-mail Onderzoek 2021 presenteert 22 algemene conclusies en 11 specifieke learnings over het gebruik van e-mail en social media in Nederland. Met name over e-mail, WhatsApp en de verschillende bekende social mediaplatforms. Naast het kwantitatieve onderzoek heeft Spotler één extra bron gebruikt: de Nederlandse E-mail Marketing Benchmark 2021. Op deze manier is een unieke combinatie mogelijk tussen uitspraken van de Nederlandse consument en de data uit 845.000 e-mailcampagnes van de volgende E-mail Service Providers: Spotler, Measuremail, Spike, Tripolis Dialogue en Webpower.

Enkele opvallende learnings: met e-mail bereik je nog steeds een jong publiek, ga na welke verzenddagen en verzendtijdstippen voor jouw branche het beste scoren en onderzoek de mogelijkheden van multichannelcampagnes.

Top 5 conclusies

Het onderzoek telt in totaal 22 algemene conclusies over ons e-mail gebruik en onze omgang met social media. Uit de 22 algemene conclusies is de volgende top 5 samengesteld:

  1. Gemiddeld 70% van de Nederlanders vindt het gebruik van e-mail prettig
  2. E-mail is al jaren voor veel verschillende doeleinden een populair kanaal
  3. Ook 65+ leest nu e-mail het liefst op een smartphone
  4. Nederlanders schrijven zich de afgelopen jaren op steeds meer nieuwsbrieven in
  5. E-mail is en blijft een belangrijke aanjager in ons online koopgedrag

Over het onderzoek

Het Nationaal E-mail Onderzoek 2021 is de uitwerking van een onderzoek dat door CG Research in opdracht van Spotler is uitgevoerd onder 2.153 Nederlanders. De uitwerking, opmaak en redactie van het onderzoek is in handen van Spotler. Benieuwd naar alle resultaten, conclusies en naar de learnings?