Voor webshops in Nederland is Black Friday dit jaar de belangrijkste dag gebleken als het gaat om online verkopen. Dat de shopping day steeds meer wint aan populariteit blijkt wel aan het aantal webshops dat een Black Friday campagne lanceerde. Ook de consument kijkt er steeds meer naar uit: Motivaction concludeerde dat één op de vijf Nederlanders weet wat Black Friday inhoudt. Imbull stelt zelfs dat de dag sinds 2012 2000 procent populairder is geworden.

De drukstbezochte Nederlandse webshops waren bol.com, Media Markt en Zalando. Drie grote omnichannel retail partijen die ook e-mail marketing automation als volwaardig marketingkanaal inzetten.

E-mail marketing en Black Friday

Ook bij Spotler bleef de drukte rondom Black Friday niet onopgemerkt. Tijdens Black Friday 2017 werden er maar liefst 5,69 miljoen mails verstuurd met Spotler. Dit jaar werden er daarmee bijna een miljoen meer e-mails verstuurd met Spotler dan het jaar ervoor. Ter vergelijking: het dagelijks gemiddelde ligt op 2,9 miljoen.

Voor veel webshops is Black Friday naast een mooie dag voor het bieden van korting ook een leuk inhaakmoment. Uiteraard regelmatig met een knipoog naar de zwarte kleur. Zo ook in onderstaand voorbeeld van Cavallaro Napoli.

Meer voorbeelden van Black Friday mailings vind je op onze Pinterestpagina.

Black Friday succesvol

In de VS is er een duidelijke winnaar voor wat betreft Black Friday: Amazon nam ruim 55 procent van alle verkopen voor haar rekening. Maar ook in Nederland zijn er significante cijfers te noemen. Wehkamp noteerde meer dan 15.000 bezoekers per minuut en het aantal kliks naar webshops vanaf Tweakers steeg met 427 procent.

Aankopen via smartphone

Bol.com meldt dat meer dan de helft van de bestellingen mobiel werd gedaan tijdens Black Friday. Dit is een zeer hoog percentage. Thuiswinkel.org noteerde voor de eerste zes maanden van 2017 dat 7 procent van de aankopen met een smartphone werd gedaan.

Bron: Imbull

Handig stappenplan voor een geslaagde Black Friday campagne

Meer inspiratie opdoen voor een succesvolle Black Friday campagne? Download dan gratis ons stappenplan ‘Haal het maximale resultaat uit je Black Friday Campagne 2021‘.