Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken. Ze worden gebruikt voor internet, games en communicatie. E-mail valt onder die communicatie. Dit betekent dat jij als marketeer hier ook rekening mee moet houden. Om mailings ook op mobiel goed te tonen, is optimalisatie noodzakelijk.

Is het voor mij van toepassing?

Allereerst is het belangrijk om jouw e-mail marketingdoelgroep goed te kennen. Weet je welke devices jouw ontvangers gebruiken? Je zult zien dat veel e-mails tegenwoordig voornamelijk op de smartphone worden gelezen. Het Nationaal E-mail Onderzoek 2016 laat zien dat 37% procent van de respondenten haar e-mail leest op de mobiel, gevolgd door de laptop met 30%.

Wanneer je Spotler gebruikt kun je dit eenvoudig checken.

Wat is een responsive e-mail template?

Responsive e-mails zijn mails die geoptimaliseerd zijn voor gebruikservaring op verschillende schermgrootten. In deze mails worden tekst, afbeeldingen, video en opmaakelementen automatisch geschaald, afhankelijk van de grootte van het venster (op laptop en pc) of de grootte van het apparaat (denk aan smartphones en tablets). Dankzij responsive e-mail design hoeft er maar één e-mail template onderhouden worden en vervallen eventuele aparte mobiele e-mail templates.

Dit overzicht is terug te vinden in de rapportage per e-mailing, onderaan de derde tab ‘Opens’. In bovenstaand voorbeeld hebben de mobiele platforms (iPhone en iPad) samen zo’n 18% als aandeel van alle opens. Dat is al bijna een vijfde van alle opens: hier zal een responsive e-mail design al zorgen voor een goede ontvangst en conversie op die mobiele platforms. Wanneer een aandeel van zo’n 20% wordt bereikt voor mobiele platforms raden we aan voor een responsive e-mail template te zorgen.

Naast het analyseren van je doelgroep is het handig om je huidige e-mails onder de loep te nemen. Verstuur als test eens de nieuwsbrief naar je eigen smartphone en die van collega’s. Ziet de nieuwsbrief er goed uit op verschillende apparaten (liefst met verschillende e-mailprogramma’s en/of resoluties)? Als dit niet het geval is, is het raadzaam om een responsive e-mail template te overwegen.

Is het erg als mijn e-mails niet geoptimaliseerd zijn voor mobiel?

Het korste antwoord: ja. Maar liefst 75% van de e-mailgebruikers gooit een e-mail gelijk weg als deze niet goed leesbaar is. Dit blijkt uit een studie van ESP Constant Contact. Optimaliseer je jouw e-mails niet, dan heeft dit dus gevolgen voor de conversie.

Benieuwd naar meer cijfers over e-mail marketing in Nederland? Download dan het Nationaal E-mail Onderzoek