De Nederlandse consument kocht in 2017 voor 22,5 miljard euro producten en diensten online. Dit is een groei van 13% ten opzichte van het jaar ervoor. Met name de smartphone heeft invloed op de aanhoudende groei. Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor van Thuiswinkel.org.

Online steeds belangrijker voor detailhandel

Maar liefst 95% van de Nederlandse consumenten van 15 jaar en ouder deed een of meerdere aankopen online in 2017. Met dit hoge percentage mogen we concluderen dat het aandeel van e-commerce binnen de detailhandel steeds groter wordt. In 2017 was dit aandeel bijna 10%.

Smartphone gaat tablet voorbij

Terwijl het gebruik van de tablet bij het online shoppen ongeveer gelijk blijft, blijft de populariteit van de smartphone bij het shoppen stijgen. Sinds het tweede kwartaal van 2017 ligt het aantal aankopen via de smartphone voor het eerst hoger dan de aankopen met de tablet. In Q4 2017 geldt dat 28% van de online kopers bij minimaal een van hun aankopen een smartphone heeft gebruikt en 24% een tablet.

Health & beauty hardst groeiende branche

Waar in 2016 met name schoenen en lifestyle populaire segmenten bleken, groeide dit jaar de branche health & beauty het hardst. Dit segment groeide in 2017 met maar liefst 46%. De meeste online uitgaven werden traditiegetrouw in Q4 gedaan. Dit kwartaal was goed voor 6,9 miljard euro. Een groei van 11% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.