In oktober 2023 kondigde Gmail aan dat vanaf februari 2024 de regels voor het verzenden van e-mail worden aangescherpt. Ontvangers van je mails moeten zich eenvoudig kunnen uitschrijven en je zult alle authenticatie rondom e-mail op orde moeten hebben. Voor vooral grote verzenders wordt het nu echt tijd om je DMARC-beleid in te richten. Een korte uitleg:

Nieuwste ontwikkeling: meer aandacht voor veiligheid

Gmail wil natuurlijk dat hun gebruikers het product Gmail als prettig ervaren. Voor Gmail is het vervelend als e-mailontvangers vaak op de spamknop klikken, als berichten niet aansluiten op de wensen van lezers en als lezers zich maar moeilijk kunnen uitschrijven.

Bij Spotler onderschrijven wij deze boodschap.

Onze klanten weten dat een afmeldlink in alle commerciële berichtgeving verplicht is en dat een klik op zo’n link ook afdoende moet zijn voor een geslaagde afmelding. Daarnaast hebben de meesten onder ons een werkend SPF-record. Het wordt iets lastiger als het gaat over de authenticatietechnieken DKIM en DMARC. En vooral die laatste techniek is nog lang niet gemeengoed. Maar Spotler-klanten krijgen daar op dit moment gerichte ondersteuning in.

Nieuwste ontwikkeling: extra aandacht voor DMARC

Eerst even en heel kort: met SPF laat je zien dat de mail die lezers van jou ontvangen ook daadwerkelijk door jou is verstuurd. Met DKIM doe je ook nog een check op het bericht zelf. Mocht er met deze twee iets misgaan, dan geef je met DMARC aan hoe zo’n mail behandeld moet worden. Zo kun je aan de ontvangende server vragen of ze de mail in quarantaine willen plaatsen of dat ze – bijvoorbeeld – de mail mogen afwijzen. De regels hiervoor publiceer je in een DMARC-beleid in je eigen DNS-record.

Als je wilt checken hoe ’t zit met je eigen domein, voer je URL in op onze DMARC Detective.

Update in eerste instantie voor grote verzenders

Gmail vraagt in eerste instantie vooral aan verzenders van grote hoeveelheden e-mail of zij SPF, DKIM en DMARC op orde hebben. Het gaat dan om 5.000 berichten per dag of om 150.000 berichten per maand. Of uiteraard: meer dan deze aantallen. Wil je hier meer over weten, lees dan het artikel van Tom Blijleven op Frankwatching.

Goed om te weten: de update van Gmail wordt uitgevoerd om een positieve inboxbeleving te garanderen, maar is ook een oproep aan ons allen: ‘Keeping email more secure, user friendly and spam-free requires constant collaboration and vigilance from the entire email community,’ aldus de update van Gmail.

Dat betekent dat je als marketeer of communicatiespecialist de basics rondom e-mailveiligheid en e-mailregels moet kennen. En dat je je moet houden aan die regels. En dat start met het verkrijgen van een opt-in. Lees ons blog Mag je klanten altijd mailen?

Als je meer wilt weten over de Spotler Verzendrichtlijnen, over autheticatietechnieken en over de aflevering van e-mailberichten, neem dan geheel vrijblijvend contact op met ons verkoopadviesteam op +31 (0)88 – 103 09 00 of mail ze via sales@spotler.nl.